top of page
  • Forfatterens bildeStressveileder Charlotte

Fundamentet for god helse

Vi hører ofte om hva som er bra for helsen og hva som ikke er så bra for helsen. Men jeg lurer på om folk flest egentlig forstår hva helsen handler om. I det store bilde så kan man vel si at det handler om, om du er syk eller frisk. Om du kan være aktiv eller ikke kan være så aktiv. Om du har en hjerne som spiller på lag med kroppen eller om depresjon, angst eller andre mentale lidelser gjør hverdagen utfordrende. Med dette i bakhodet så snakker vi om god og dårlig helse.


Hva er god helse for deg? Har du reflektert over hva som gjør at du opplever egen helse som god?Jeg har lyst til å komme med en egen definisjon på ordet helse - bokstav for bokstav.


H - for Handlekraft

Kunnskap er makt og det kan du bruke til å gjøre noe aktivt, ta handling. Det flommer over med informasjon og gode råd til hva det er lurt og smart å gjøre for å få bedre helse. Dette er også noe jeg brenner veldig for å formidle. Men det hjelper jo ikke så mye å kun lese eller høre og ta til seg kunnskap, hvis kunnskapen ikke omsettes til handling i eget liv. Du må faktisk gå inn i deg selv og virkelig kjenne etter om du har potensiale for å gjøre mer for å styrke din egen helse. Jeg vil våge å påstå at de fleste har et stort potensiale for å handle mer i forhold til informasjon og kunnskap de sitter på. Vi snakker forebyggende helse og det å minske risikoen for alvorlig sykdom i fremtiden.


E - for Evnen til å gjennomføre

Statistikker viser med klare tall at slanking er en gjenganger både på nyåret og etter sommerferien når mange kjenner på at det har vært litt mye ekstra kos med mat og alkohol. Fra media bombarderes vi med oppskrifter på slankemat og utallige quick fix kurer som lover flere kilo ned på kun noen få uker. Høres det for godt ut til å være sant, så er det som regel akkurat det! Det er sjeldent vanskelig å sette i gang med sine nye fortsetter, men det å ha evnen til å gjennomføre over tid når det blir vanskelig, er det mange som ikke har. Når livet skjer og ting blir vanskelig så kommer alle unnskyldningene og forklaringene på hvorfor du ikke gjennomfører det du hadde tenkt. Men dette er heldigvis noe du kan bli bedre på hvis du ønsker det.


L - for Livskvalitet

Om helsen er god eller dårlig henger sammen med hvilken livskvalitet du opplever. Er du kronisk syk, må gå mye til legen eller på sykehus og har en hverdag med medisiner, begrenset aktivitet og redusert nattesøvn, vil det uten tvil har innvirkning på livskvaliteten som kan oppleves som redusert eller dårlig. Er du derimot frisk og lever et aktivt og sosialt liv med bevegelse, frisk luft og god nattesøvn vil du oppleve å ha mye bedre livskvalitet.


S - for Styrke

Jeg tenker både fysisk og mental styrke som en faktor i forhold til god eller dårlig helse. Det er ikke til å komme utenom at jo eldre vi blir desto viktigere blir det også å trene for å opprettholde god muskelmasse og styrke i kroppen. Det vil bidra til en enklere hverdag der daglige gjøremål kan utføres uten hjelp av andre. Mental styrke gjør deg bedre rustet til å møte utfordringer i hverdagen som krever noe ekstra av deg eller som påvirker deg følelsesmessig. Trener du fysisk styrke vil det også påvirke din mentale styrke og kapasiteten i positiv retning.


E - for Egenkjærlighet

Tar du din egen helse på alvor? Gir du deg selv en type egenkjærlighet som påvirker din helse og livskvalitet i positiv retning. Alt du kan gjøre som bidrar til å styrke din helse og livskvalitet vil være egenkjærlighet og viktige bidrag til at du viser deg selv og omgivelsene at du er viktig og vil deg selv vel. Tenk at du også kan påvirke andre til å gjøre som deg når de ser hvordan det virker på deg, hvor aktiv du kan være og hvordan du stråler fordi du trives og opplever god livskvalitet.Fundamentet for god helse

Har du kunnskap om hva du kan gjøre, handler du på det du vet du kan gjøre og har du evnen til å gjennomføre også når det blir motgang så har du gode muligheter for å styrke deg selv både fysisk og mentalt. Slik kan du bygge god helse og oppleve bedre livskvalitet. De viktigste elementene som danner fundamentet for god helse er kostholdet, hverdagsaktivitet, nattesøvn og sosiale relasjoner. De fleste av oss har noe å hente på ett eller flere av disse områdene, men det er ikke alltid at vi selv ser det, eller er ærlige med oss selv om at vi trenger å gjøre noe.


Hva tenker du om at du har noe å hente på å forbedre deg på et eller flere områder for å forsterke fundamentet for din helse? Skal du ta grep nå og starte din forebyggende reise eller skal du vente til symptomer dukker opp og du må reparere istedenfor å forebygge?SMIL og kjærlighet til deg fra meg 😀💞


30 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page