top of page
  • Forfatterens bildeStressveileder Charlotte

La oss snakke om Sex og Stress

Oppdatert: 20. nov. 2022

Som kvinne i 50-årene og grunnlegger av Endelig Fri stressveiledning brenner jeg for at du skal ta mer ansvar for å ha det bra med deg selv, få ned stressnivået, gi litt mer F og bli mer leken. Kanskje det er på tide å skrelle av noen lag med begrensninger og overbevisninger som gjør at du har blitt borte fra den du egentlig er og ble født som slik at du kan føle deg fri og være mer den du er.


La meg spørre deg - hvordan er ditt forhold til deg selv og din kropp?


Dessverre er det mange kvinner som sliter med dårlig selvbilde og som er misfornøyd med hele eller deler av kroppen sin. Det er heller ikke helt uvanlig at kvinner måler sin egen verdi i forhold til enten utseende eller prestasjon; de sammenligner seg med andre, legger alt for stort press på seg selv og stiller urimelige krav til egen prestasjon. Det skaper mye mentalt stress som ofte kommer til uttrykk fysisk. Kroppen snakker sjelens språk. Slike følelser vil også påvirke forholdet til partner og hvordan sexlivet fungerer.


Er du usikker på deg selv, din kropp og dine egne lyster, kan det være mye hjelp å hente i å leke med og utforske egen kropp i større grad og prøve deg frem med sexleketøy. Det kan hjelpe til å frigjøre noen hemninger og at du føler deg mer fri i egen kropp. Du kan få det bedre med deg selv og få større selvtillit slik at du også kan snakke mer åpent med din partner om hva du liker og ønsker når dere har sex.Jeg har selv vært gift i mange år og vet godt hvor vanskelig det kan være å snakke om sex og intimitet. Hva vil han tenke? Hvordan vil han oppfatte det? Vil han føle seg krenket eller tro at jeg har store forventninger til hyppighet eller hans prestasjon? Mange spørsmål og mye usikkerhet gjorde det vanskelig å få i gang en god samtale. Av og til kunne det plage meg skikkelig, mens andre ganger så kunne jeg la være å tenke på det. Men det er ingen tvil om at et sexliv som ikke fungerer slik begge ønsker, skaper både avstand og stress.


Stress fordi jeg ønsket at sexlivet skulle være noe helt annet enn det det var. Jeg savnet nærhet og følelsesmessig tilknytning og hadde ønsker og drømmer for et godt sexliv med lek og sensualitet. Jeg kunne gruble over hvorfor det hadde blitt sånn og jeg kunne bekymre meg for om det skulle forbli sånn resten av samlivet. Men av ulike grunner hadde avstanden mellom oss vokst og det var ikke enkelt å ta opp tema. Ingen av oss hadde “lært” å snakke åpent og ærlig om sex og drømmer.Undersøkelser viser at hvis du ikke har snakket åpent om sex og forhold i hjemmet du vokste opp i, så er du en av de kun 38% som synes det er lett å snakke om sex med partneren sin. Hovedårsaken til at vi sjeldent snakker om sex, fantasier og lyster med partneren er at det føles kleint og flaut.


God dialog og kommunikasjon om hvordan du har det og hva du liker og ønsker er en viktig nøkkel til å redusere stress rundt sexlivet. Hvis du f.eks. har for store forventninger til hva din partner «bør» gjøre eller vite om deg og dine lyster, eller du legger for stort press på deg selv i forhold til hva du «tror» din partner vil at du skal gjøre, så kan det skape en god del stress i deg og ubalanse i sexlivet.


Et godt hjelpemiddel til å løsne i kommunikasjonen mellom deg og din partner kan være det nye spillet fra Sinful, «Let’s talk about sex - The Game». The Game er en morsom, enkel og konkret måte å få gang i samtalen på. Du velger et kort, stiller et spørsmål og på den måten kan dere bli enda bedre kjent med hverandre på en leken og morsom måte. Det handler om å ha det gøy!Har du merket at du blir i bedre humør av å ha et godt sexliv? Og motsatt, at du kan bli litt sur og irritabel når sexlivet ikke fungerer som du ønsker?


Et godt sexliv kan ikke måles i antall ganger pr uke eller hvor ofte du har sex i forhold til det som er “vanlig”. Det finnes jo statistikker, men slike kan fort bidra til stress, en følelse av utilstrekkelighet og et feilaktig bilde av hva et godt sexliv kan være. En kvinne ønsker som regel å føle seg både sett og spesiell, som den eneste ene. Det å oppleve en tett følelsesmessig tilknytning som er gjensidig og som man også deler utenfor senga og soverommet, det er noe som er både sterkt og verdifullt. Sexlivet blir så mye bedre over lengre tid når ekte intimitet er tilstede. Den følelsesmessige forbindelsen er så mye kraftigere enn den fysiske tiltrekningen.


Rent bortsett fra at sex og samleie er koblet til vår overlevelse og reproduksjon av menneskerasen, så utløses det også noen fantastiske velværehormoner, noe som belønningssenteret i hjernen liker veldig godt. Når sexlivet er bra og du føler deg sett og hørt i forhold til dine ønsker og lyster, er dette noe du bare vil ha mer av. Er ikke det helt fantastisk?Fortvil ikke hvis du ikke har en partner i ditt liv. Det er fullt mulig å skape nytelse og ha det gøy med seg selv også. Som nevnt tidligere finnes det et variert og godt utvalg av sexleketøy som du kan bruke til å utforske og leke med egen kropp (sjekk Sinful.no). Bli bedre kjent med deg selv og dine lyster. Dyrk lystene dine og kjenn etter hvor deilig avslappende det er for kroppen. I en stressende hverdag kan det være en fin måte å ta en time-out på, legge til side krav og forpliktelser og rett og slett slå deg litt løs med deg selv.


Gi deg selv egenkjærlighet ved å ta vare på deg selv, snakke med din partner og være åpen om hva du ønsker og hvordan du har det.


SMIL fra Charlotte 🙂(Reklame for Sinful.no)

102 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page