top of page
  • Forfatterens bildeStressveileder Charlotte

Fra skam og dårlig selvfølelse til glede, frihet og lykkefølelse.

Jeg var i starten av 40-åra, småbarnsmamma og veldig glad i både barnet og mannen, men jeg slet veldig med å være glad i meg selv. Likte ikke valkene mine og følte meg ikke vel med kroppen min. Humøret mitt var som en berg- og dalbane med voldsomme humørsvingninger og jeg kunne bli både sint og irritert for selv bittesmå bagateller. Jeg kjente på skammen, ble flau over meg selv og tenkte ofte at jeg var en vanskelig person og for det meste til bry for mine nærmeste. På de verste dagene kunne jeg ligge sammenkrøllet i senga, oppløst i gråt og tenke at min nærmeste familie kunne hatt det mye bedre uten meg. Jeg var så utrolig sliten og lei av meg selv.

Jeg husker så godt den dagen, da jeg bestemte meg for at nok var nok. Jeg hadde nådd et punkt der jeg bare måtte gjøre noe for å føle meg bra, få mer overskudd og bli mer glad i meg selv.. Etter en jentetur med gode samtaler og fine turer i naturen fikk jeg se et bilde av meg selv som ble tatt på den turen. Smilende og tilsynelatende fornøyd. Men inni meg var det mye skjult skam og smerte. Slik ønsket jeg ikke å føle meg lenger. Noe måtte gjøres! Da bestemte jeg meg for å gå ned i vekt. Da måtte jeg jo føle meg bedre og bli glad i meg selv og kroppen min.


Smil utenpå, men smerte og skam inni


Livsstilsendring


I januar 2010 bestemte jeg meg for å øke hverdagsaktiviteten, trene styrke og endre kostholdet. Mye på én gang, men jeg hadde bestemt meg. Det er heldigvis en kvalitet hos meg, at når jeg først har bestemt meg, så gjennomfører jeg.

Lavkarbo var kommet til Norge og jeg hev meg på bølgen. Meldte meg inn på treningssenter for å få hjelp og program til å trene styrke regelmessig. Jeg justerte de daglige turene med hunden til å inkludere mest mulig motbakker og regelmessig pulstrening.

Vekta gikk stadig nedover og jeg følte meg stolt og fornøyd med meg selv, jobben jeg gjorde og at jeg klarte å følge min egen plan. I løpet av det året hadde jeg gått ned 10 kg og jeg følte meg MYE bedre enn jeg hadde gjort på flere år. MEN, jeg innså at det ikke lenger bare handlet om vekta (om det egentlig noen gang hadde gjort det). Det handlet i mye større grad om FØLELSEN jeg hadde om meg selv og kroppen min, samt sammenhengen mellom fysisk og mental helse.

Mitt hode (eller min hjerne) hadde nemlig også endret seg i takt med mine nye livsstilsvalg. Jeg følte meg mer robust, mer motstandsdyktig, og sterkere mentalt. Jeg taklet hverdagen som småbarnsmamma og de daglige utfordringene på en mye bedre og mer avslappet måte. Humørsvingningene var sjeldnere, og humøret var bedre. Dette var en “bivirkning” jeg overhodet ikke var forberedt på og jeg fikk meg en skikkelig aha-opplevelse. Jeg skulle jo «bare» ned i vekt for å føle meg vel med kroppen min og da skulle alt bli så bra.

Ettersom jeg selv hadde hatt så god effekt av noen relativt enkle endringer (som selvfølgelig var krevende å gjennomføre og stå i over tid) så følte jeg et behov for å fortelle dette til andre og inspirere andre til å gjøre endringer i sin livsstil. Jeg følte et så sterkt ønske om å hjelpe andre til å se muligheter, ta ansvar for egen helse og gjøre endringer til det bedre. Fordi jeg tenkte at jeg umulig kunne være alene om å føle slik jeg følte.


Forebyggende helse og holistisk tilnærming


Det ble altså starten på en ny karrierevei i mitt liv der jeg ville hjelpe andre til å trene og spise for å forbedre og styrke egen helse, både fysisk og mentalt. Jeg utdannet meg til personlig trener (PT) på NIH (Norges Idrettshøyskole) fordi det var et modulbasert forløp som passet godt med min livssituasjon som småbarnsmamma i full jobb. Som ferdig utdannet PT jobbet jeg på et treningssenter, men det ble en meget kortvarig karriere da jeg ikke var spesielt komfortabel med konseptet. Jeg hadde samtidig opprettet eget firma for å drive med trening utendørs og kostholdsveiledning, da min egentlige hjertesak var å få folk i aktivitet UTE i naturen.


Mitt fokus er og har hele tiden vært på forebyggende helsetiltak.Og som tiden har gått har min interesse for sammenhengen mellom livsstil og helse bare vokst seg sterkere og sterkere. I løpet av de siste 13 årene har jeg selv vært i personlig utvikling og deltatt på en rekke kurs for å lære mer, men også bli bedre kjent med meg selv. Det er også grunnen til at jeg har blitt interessert i en spirituell (holistisk) retning som har ført meg innom bl.a. eteriske oljer, Human Design, astrologi og mat som medisin som nyttige verktøy for å mestre livet på best mulig måte.Trening i naturenFra småbarnsmamma til overgangsalder


I midten av 40-åra stupte jeg mer eller mindre direkte inn i overgangsalderen fra å være småbarnsmamma (fødte min sønn da jeg var 39 år). Da var det hormonkaos og humørsvingninger på nytt med hetetokter, konsentrasjonsvansker, hukommelsestap og mye mer på toppen av det. Dette var noe jeg ikke var forberedt på og noe INGEN snakket om. Det var rett og slett flaut å være i overgangsalderen og man skulle helst skjule hvordan man hadde det. Det var ikke lett!! Det gjorde noe med meg og jeg ble faktisk litt forbannet. Hvorfor var det slik?? Det gjorde noe med meg og jeg fikk et sterkt ønske om åpne opp for tabu og snakke om det slik at andre kunne bli bedre forberedt enn det jeg var.


Slik ble jeg interessert i hormoner og hormonbalansen hos kvinner og hvordan de påvirker oss både fysisk og mentalt. Dette ble en hjertesak i noen år, men det var en tung vei å gå for å skape en business av det. Siden da har flere kjendiser stått frem og snakket åpent om overgangsalderen, eller skal vi heller kalle det for mulighetsalderen? I dag snakkes det mer enn noen gang om denne fasen i både sosiale medier, tabloidaviser og kvinnemagasiner og Dora Thorhallsdottir har laget en fantastisk morsom forestilling om tema overgangsalder.En kvinne med overgangsplagerIsbading og kontroll


Da pandemien herjet i det ganske land (og hele verden) fikk jeg behov for å ha noe li livet som jeg selv kunne ha KONTROLL over. Det var jo en periode der politikere laget regler og bestemmelser for hva vi kunne og ikke kunne gjøre, hvem vi kunne være sammen med osv. Det var restriksjoner og “corona-politi” på omtrent hvert gatehjørne. Det gjorde noe med meg og jeg ønsket å finne ut av hvordan vi kan skape vår egen lykke ut ifra egne ressurser som vi allerede har i oss helt uavhengig av omgivelsene. Jeg bestemte meg sensommeren 2020 for å begynne med isbading. Da kunne jeg kontrollere når og hvor ofte jeg skulle bade. INGEN kunne sette restriksjoner for meg på det område.


Det er det BESTE jeg noen gang har gjort for meg selv. I tillegg til flere helsemessige fysiologiske fordeler så gir isbading også bedre mental balanse og styrket psykisk helse. I løpet av de første gangene jeg badet den første vinteren oppdaget jeg at dette ble en mental reise for min del. Det handlet om å lære seg å puste riktig, kontrollere pusten og kjenne etter hvordan kroppen hadde det. Det frigjøres masse endorfiner under isbading og det merkes i stor grad på humøret. Jeg føler alltid glede og lykke etter bading og når jeg bader sammen med andre blir vi litt gira og “crazy”.Isbading gir godfølelse og godt humørLivsendring og inspirasjon


Etter nesten 15 års ekteskap og 20 år sammen tok jeg og mannen ut separasjon i fjor. Det har vært en vanskelig og følelsesmessig prosess som har satt i gang masse tanker hos meg om livet og HVA JEG ØNSKER mer av og HVORDAN jeg VIL leve mitt liv, for at jeg skal være glad og kjenne på lykkefølelsen. Vi har bare ett liv og da gjelder det å leve det på en måte der man kan være seg selv, bli respektert for den man er, gjøre det som gir glede og mening i livet. Denne tankegangen har gjort meg nysgjerrig på “Law of attraction” og manifestering av det man ønsker i livet og i slutten av måneden skal jeg bli med på et kurs i psyko-spirituell retning for å nå inn til kjernen av meg selv og de ressursene jeg ble født med.


Dette var en skikkelig munnfull, men jeg hadde veldig lyst til å fortelle deg historien min. Grunnen til at jeg forteller deg dette er rett og slett fordi jeg virkelig ønsker å inspirere deg til å se på deg selv, din egen helse, jobbsituasjon og livssituasjon og vurdere om det er noe i livet som kan være annerledes slik at du kan føle deg bedre og være mer fornøyd, ja kanskje lykkelig. Basert på DINE VALG, det DU ØNSKER å få til og det som er VIKTIG FOR DEG.

Jeg vil at du skal se på MULIGHETER fremfor BEGRENSNINGER, finne LØSNINGER fremfor UNNSKYLDNINGER. Det er bare DU som kan GJØRE ENDRING og utvikle deg til det bedre, men du kan helt klart FÅ HJELP.


ER DU KLAR for å ta steg i en ny retning og mer personlig utvikling?

Jeg er klar til å hjelpe deg på din vei 💖

Gi slipp på det som holder deg tilbake. Skriv til meg, så kan vi ta en uforpliktende prat 🙂SMIL fra Charlotte😀
67 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page